Vraag het de Ervaren Expert!
In mijn derde blog, bijna 4 jaar geleden (!), schreef ik dat Kleur geen “Rocket Science” is en dat de kennis weliswaar te leren is, maar wel degelijk vakmanschap en ervaring vereist. En dat vind ik nog steeds!
Met alle gratis kleur webinars en trainingen die er tegenwoordig worden aangeboden val je als niet-gratis Trainer/Coach bij het grote publiek al snel af...want waarom zou je betalen voor iets dat gratis wordt aangeboden?
Nou snap ik de aanbieders wel, als je kleur spectrofotometers verkoopt is het zinvol om de parameters ervan uit te leggen en daarmee potentiële kopers voor jouw apparaten te winnen.
Maar Kleur is een eigenschap en niet te verwarren met Kleurtechnologie, waar meer bij komt kijken dan alleen de parameters van CIELab.
Want heb je het over architectuur, kleurstyling, woninginrichting of marketing, dan heb je het naast kleur als eigenschap ook over de psychologie en harmonie van kleur; kijk maar eens naar de niet-gratis, maar diepgaande en brede, opleiding van Kleurdeskundige of Kleurvormgever van de "Nederlandse Kleurenschool” (Mark Kotterink).
En heb je het over mijn vakgebied, het kleuren van Engineering Materials, dan heb je het naast kleur als te analyseren eigenschap, ook over kleurrecepten, compounderen en spuitgieten.
En dat brengt me bij een wezenlijk aspect van Kleur, namelijk “context”.
Kleur op zichzelf uitleggen is belangrijk, maar even belangrijk is om uit te leggen wat je hiermee kunt doen.
Wat betekent het dat je weet wat kleur is, hoe het tot stand komt, wat ervoor nodig is om kleur juist te zien en te communiceren, wat kleur standaardisatie is, hoe onze ogen werken en wat het brein er mee doet, waar de perfectie en imperfectie zit, wat de kleurrelatie is van visueel en meten?
Kun je het met alleen CIELab kennis af?
Welke verbanden kun je leggen in de praktijk? Hoe zit het met kleur in de productie van kunststoffen? Welke afwijkingen kun je verklaren aan de hand van L*a*b*? Hoe zit het met MeetSysteemAnalyse van kleur in de praktijk, welke variatie is acceptabel, welke variatie is überhaupt relevant?
Als je het proces moet bijsturen, met welke grondstoffen doe je dit en welk effect heeft dit op de andere eigenschappen van de kunststof? Welke invloed heeft temperatuur, vocht en zuurstof op de kleur van de kunststof en hoe vertaal je de kleur naar oorzaken en gevolg?
Met welke pigmenten en kleurstoffen maak je een kleurrecept die kosteneffectieve én kleurstabiele producties en producten leveren? Of kies je voor masterbatches, maar hoe geef je dan het kleurrecept vorm?
En hoe vertaal je de wensen (en eisen) van de klant naar een kleurreceptuur en specificaties die kwalitatief hoogwaardig en uitvoerbaar zijn in de productie van kunststoffen?
Kleurtechnologie is veel breder dan alleen Kleur en echt een vak apart! Het vereist inzicht, kennis en ervaring, in álle grondstoffen en de relatie met materiaaleigenschappen, het compounderingsproces en de verwerking van het kunststofgranulaat. En dan heb ik het nog niet eens over de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en de rol die Kleurtechnologie hierin speelt.
Elk bedrijf die kunststoffen maakt of verwerkt zou een Kleurtechnoloog of specialist moeten hebben die de spil is in een variëteit aan disciplines: van Sales/Marketing tot aan logistiek tot aan Product/Procestechnologen tot aan R&D.
Dé opleiding van Kleurtechnoloog van Engineering Materials bestaat (nog) niet in Nederland, zoals er bijvoorbeeld wel een opleiding (zelfs Universitair) van Procestechnoloog is. Mijn ideaal zou zijn dat Kleurtechnologie een specialisatie wordt binnen de opleiding van Procestechnologie of dat op z’n minst Kleurtechnologie een volwaardig onderdeel wordt van het lesprogramma en niet, zoals nu vaak, als Kleur een voetnoot is in de lange lijst van materiaaleigenschappen van kunststoffen en lakken.
Het zal nog even duren voor dat ideaal bereikt is, dus zal proces-technisch Nederland het moeten doen met aanvullende goede trainingen van ervaringsdeskundigen, zoals weColLaborate.
Doe het goed en volledig, neem daarbij vooral deel aan de Kleur webinars van de fabrikanten van spectrofotometers, maar neem zeker deel aan trainingen van Kleurtechnologie, Kleur in theorie én Praktijk:
Vraag het de ervaren Expert!
Neem vrijblijvend contact op of vraag offerte aan