Standaardisatie in kleurtechnologie?


Geef de gemiddelde operator, laborant, colorist of productieleider een training over ISO, normering of kwaliteitsbewustzijn en de verveling slaat keihard toe...geen enthousiasme, geen passie, alleen een “het moet nu eenmaal”.

Elk kwaliteitsmanagementsysteem in alle processen en in elk bedrijf begint met Standaardisatie! Het is dé basis van waaruit je kunt optimaliseren op alle gebieden: kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid, kosten en personeelszaken. Je kunt niets optimaliseren als je niet eerst, met goede data, bekend bent met de performance van je processen en producten, Meten is Weten!

Het is eigenlijk gek dat er zo weinig animo voor is en dat het vaak als een “noodzakelijk kwaad” wordt ervaren; standaardisatie is echt het stiefkind van alle processen.

Terwijl we er dagelijks zo ontzettend veel voordeel van hebben!
Een goede standaard werkwijze maakt dat we snel en veilig tot handelen komen, geeft aan wanneer een extruder preventief onderhouden moet worden, leidt tot goed gedefinieerde functie-eisen en is een vereiste bij het aannemen van gekwalificeerd personeel.
De standaardisatie van werkprocessen is een essentieel onderdeel van het succes en de efficiëntie van elke onderneming.

En ook in ons dagelijks leven passen we zelf allerlei standaardisaties toe: het bestek in de standaard lade, de potten en pannen in de juiste kast, een lekkere cake bakken volgens de voorschriften....En wie onder ons wel eens moet zoeken naar de huissleutels gaat al gauw tot standaardisatie over: een vaste plek!

Standaardisatie in kleurtechnologie is daarbij geen uitzondering. De boomers onder ons mogen wel graag doen of kleur alleen een visuele eigenschap is, maar ook hierbij is standaardisatie essentieel. Want hoe anders definieer je kleur? Hoe anders communiceer je over kleur? Hoe anders zou je kunnen weten wat de kleurperformance in de productie van kunststof voorwerpen is?

Kleur ordening en standaardisatie gaat al heel ver terug en heeft uiteindelijk tot de CIE geleid. Het heeft ons de gemakkelijk hanteerbare kleurparameters L*a*b* opgeleverd...als je deze waarden hebt gedefinieerd weet elke kleurexpert, waar ook ter wereld, om welke kleur het gaat.

De creatieveling in mij doet niets liever dan kleurformuleringen ontwikkelen en proberen de grenzen te verleggen met bestaande en nieuwe pigmenten en kleurstoffen, er is niets leuker dan dat je een uitdagende kleur moet matchen in een complexe Engineering Plastic.
Maar de analyticus in mij wil ordenen, structureren, prestaties verbeteren, klanten in getallen overtuigen van de reproduceerbare en herhaalbare kwaliteit, scrap verminderen, producties fijner en efficienter laten verlopen en uiteindelijk ook kosten te verlagen.

Het één sluit het ander overigens niet uit!
Creativiteit gaat heel goed samen met Analytisch, Innovatie gaat uitstekend hand in hand met Standaardisatie!
Neem vrijblijvend contact op of vraag offerte aan