Magneet voor Innovatieve Ontwikkeling!
Elke keer als ik de “Brightlands Chemelot Campus” in Geleen bezoek ervaar ik een weldadige energie die bijna raakt aan het geluksgevoel... het bruist er van de activiteiten, een diversiteit aan mensen lopen onophoudelijk over de mooi, groen en imposant aangelegde locatie...het ademt technologie en Innovatie. En vooral in de lente en zomer, wanneer iedereen gaat lunchen op de diverse terrassen en eetgelegenheden, zie je het potentieel van deze broedplaats in z’n volle omvang.
Deze locatie is er niet zomaar gekomen. Toen DSM, vanaf eind jaren 80, onderdelen verkocht werd het terrein meer en meer, als Chemelot, onafhankelijk. En in het Masterplan, vanaf 2008 steeds concreter, werd o.a. de “Brightlands Chemelot Campus” ontwikkeld. In een, uiteindelijke, gedeelde visie van DSM, Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuid en overige “bewoners” van Chemelot met de Provincie Limburg, en zo’n 300 miljoen euro (als ik het goed inventariseer), werd de huidige Chemelot locatie, met Industriepark en Campus, vormgegeven met internationaal bereik. Vandaag de dag zijn er zo’n 60 fabrieken en meer dan 200 bedrijven gevestigd, werken er 8500 medewerkers, meer dan 100 nationaliteiten...en dat alles op zo’n 30 hectare grond!
En elke keer als ik dan “Getec Park Emmen” bezoek....overvalt me een gevoel van weemoed naar Geleen. Er zijn een aantal grote bedrijven gevestigd op deze locatie (Envalior en Teijin bijvoorbeeld) – Er zijn innovatieve kleinere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Morssinkhof Sustainable Products, BASF 3D Printing Solutions, Cumapol Polyester Upgrading en Senbis Polymer Innovations – Er zijn mooie faciliteiten zoals een goed Laboratorium, Eetgelegenheid, Warehouses en logistiek. En dat alles op een terrein van meer dan 100 hectare grond! Daarnaast is er de NHL Stenden Hogeschool in Emmen in combinatie met GreenPac, “hét expertisecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten”...en ook de Universiteit Groningen is niet zo heel ver weg!
Je zou denken dat alle facetten aanwezig zijn om ook deze locatie te ontwikkelen naar een Park voor Innovatie en Productie die zich bijvoorbeeld richt op duurzame ontwikkeling, productie en recycling van technische materialen. Met Getec als eigenaar van het park is het facilitair wel goed geregeld, maar de locatie ontwikkelt zich eigenlijk alleen maar bij de individuele bedrijven op het park; er zit geen samenhang in en de locatie zelf ziet er soms wat troosteloos grijs, zonder groen (!), industrieel en met weinig menselijke bedrijvigheid uit....het bruist niet echt.
Een beetje vergelijkbaar is het aan de Ceintuurbaan in Zwolle, waar Polymer Science Park en Covestro, samen met o.a. Fiberneering (3D printing) en Techlab Zwolle (technisch onderwijs) – en Hogeschool Windesheim in de buurt - zijn gevestigd. Er is nog minder samenhang in en rond deze locatie, maar ook hier is in potentie een Material Science hub mogelijk.
Het begint met een Visie en een Masterplan! Daar is leiderschap en (ook politieke) wil voor nodig: Weet wat je wil met Nederland als innovatief, wetenschappelijk en technologisch Kennisland, maak een Masterplan, zet daar goede mensen op met daadkracht, werk als (Regionale) Overheid - Onderwijs – Bedrijven samen, investeer ruim als provincies (Drenthe en Overijssel in dit geval) én bedrijven in de ontwikkeling ervan en dan zou je er zomaar binnen 5-10 jaar een aantal interessante en bruisende parken bij kunnen hebben: Goed voor innovatie en onderwijs, Goed voor bedrijven, Goed voor de werkgelegenheid, Goed voor de provincies, Goed voor Nederland!
Dan zou je eens kunnen kijken naar Chemelot en de Brightlands Campussen, want Goed voorbeeld doet Goed volgen, nietwaar?
Neem vrijblijvend contact op of vraag offerte aan