Het platform voor informatie, trends en netwerk!


Na een dag op de “Kunststoffenbeurs” 2024 in de Brabanthallen de afgelopen week bedacht ik me hoe leuk ik vakbeurzen eigenlijk vind.

Ik was nooit een fan van de Huishoudbeurs en de Pasar Malam; de AutoRAI in Amsterdam kon me nog wel iets bekoren, maar ook daar ben ik al zo’n 20 jaar niet meer geweest. In het algemeen heb ik vaak verzucht dat ik niet zo’n beurzenmens ben...

Maar waarom vind ik de vakbeurzen dan zo leuk?

Allereerst ontmoet ik “oude vrienden” in mijn vakgebied en kun je, vaak onder het genot van een lekker hapje en koffie, heerlijk bijkletsen over de afgelopen periode, wat er nou weer gebeurt in de wereld van pigmenten, kleurstoffen en plastics, wat de trends zijn en wie of wat belangrijk aan het worden is.
En als je, zoals ik, met name oog hebt voor de, voor mij, onbekendere bedrijven kom je in contact met een scala aan leuke en interessante mensen die soms enorm innovatief kunnen zijn. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de Wageningen Universiteit een Researchafdeling heeft die zich o.a. richt op allerlei biobased plastics en zelfs een indrukwekkend machinepark ter beschikking heeft om allerlei opdrachten en projecten uit te voeren voor externe partners, zowel de productie als het testen.

Ik ontdek elke keer weer dat mijn wereld binnen DSM Engineering Plastics (nu Envalior) weliswaar mooi en uitdagend was, maar wel beperkt tot de “DSM R&D proven technology” bedrijven zoals KrausMaffei, Arburg (en soms Engel), Datacolor en Konica Minolta (en soms BYK Instruments), Instron en Zwick... excellente bedrijven met hele mooie en kwalitatief hoogwaardige apparatuur, maar de echte wereld is echt groter!
Het is interessant om te zien wat bijvoorbeeld een bedrijf als Plastima (Breda!) laat zien met COLLIN Lab & Pilot Solutions (extrusie) en Dr. Boy spuitgietmachines (ook labschaal modellen).

Ook niet onbelangrijk is dat je ontdekt dat BASF, Celanese, Envalior en Ascend weliswaar de grootste producenten zijn van Engineering Plastics, maar dat er een wereld aan kleinere en middelgrote bedrijven zijn die interessante producten maken, zoals polykemi (Zweden) en DOMO (België). En niet zelden kom je juist bij deze (kleinere) bedrijven een grotere innovatiekracht tegen op het gebied van duurzaamheid (bijvoorbeeld recycling als business unit of integraal onderdeel van het bedrijf).

Datzelfde geldt voor producenten van pigmenten-kleurstoffen en masterbatches. Iedereen in de kleurenwereld van Europe kent SunChemical, Lanxess, Heubach, Venator, Oxerra, Kronos, Chemour...kent Avient en Tosaf/Colloids. Maar producenten als ColorChem en Broll (via J+F Chemicals), Shepherd, Milliken en Buckeye of Rowa, Holland Colours, Italmaster zijn misschien wel interessanter! En... over de grote variëteit aan nationale en regionale masterbatch producenten zou ik zelfs een uitgebreide blog kunnen schrijven.

Op een vakbeurs kun je informatie uitwisselen, je netwerk vergroten en interessante (korte) lezingen en demonstraties horen en zien. De moeder van alle vakbeurzen is natuurlijk de K-beurs in Düsseldorf (volgend jaar!), wat vooral voor de nieuwelingen een ware belevenis is, maar de kleinere beurzen als Compounding World en Kunststoffenbeurs zijn eigenlijk aantrekkelijker omdat je daar wat meer in alle rust kunt spreken met de vakmensen en verkopers.

Het belangrijkste is natuurlijk dat deze beurzen aansluiten op mijn expertise en interesses. Daarom vind ik de Kunststoffenbeurs zo leuk en interessant, daarom ga ik bijna jaarlijks naar de Plastics Recycling Show Europe en ga ik graag naar de Compounding World Expo, heb ik genoten van de European Coatings Show en word ik enthousiast van de MaakIndustrie Expo Hardenberg (lekker dicht bij huis) en het net nieuw opgerichte Nationaal Kunststof Congres (Polymer Science Park, Zwolle).

Wat je vakgebied ook is, bezoek vakbeurzen...het is interessant, netwerk verbredend, informatief en geeft vooral ook plezier!
Neem vrijblijvend contact op of vraag offerte aan