De bouwstenen van Kleur!


De webinars over kleur en analyse worden regelmatig aangeboden, vooral sinds Corona (thuiswerken) en met name door de producenten van Kleur spectrofotometers, zoals BYK Instruments, Datacolor, Konica Minolta en X-rite.

Deze webinars behandelen over het algemeen een introductie van kleur waarnemen, ordening, meten en communiceren en worden vaak de bouwstenen van Kleur genoemd.

Het hoofddoel is natuurlijk om spectrofotometers te verkopen en leads te genereren, de webinars worden als een soortement service gegeven; ze zijn compact, van korte duur, online te volgen en vooral gratis.

Maar dé bouwstenen van Kleur omvatten veel meer!
Naast de natuurkundige definitie en de menselijke kleurervaring zijn er nog diverse technologische thema’s onderdeel van het pakket Kleur. Want wat doe je met de L*a*b*? Wat betekenen ze in de praktijk? Hoe gebruik je ze statistisch, bij specificaties en procescontrole? Hoe communiceer je kleur en kleurwaarden? Wat betekent de kleur, en de bijbehorende variatie, van grondstoffen versus eindproduct? Hoe analyseer je op juiste, reproduceerbare en herhaalbare wijze? Hoe ga je om met de menselijke waarneming - die weliswaar beïnvloedbaar is, maar wel heel zichtbaar kan zijn - versus de mathematische kleurmeting? Hoe ga je om variatie in de diverse kleuren, want die zijn zeker verschillend voor rood en oranje versus wit en zwart; om maar niet te spreken van allerlei kleuren met metallic en effect pigmenten.

En waar weColLaborate zich met name richt op de technologie van kleur voor kunststoffen en andere materialen, is er natuurlijk ook nog een wereld te ontdekken als het gaat om de psychologische, kunstzinnige en architectonische kant van kleur: ook heel interessant!

Zijn de webinars dan wel van waarde? Zeker!
Want het leert je in ieder geval dat het menselijk oog (en brein), hoe waardevol ook, z’n beperkingen heeft. Dat de mens een natuurlijke voorkeur heeft, beïnvloedbaar en zeker niet onfeilbaar is. Het leert je ook dat er een reproduceerbare en herhaalbare analyse mogelijk is van kleur. En het leert je hoe je kunt communiceren over kleur.
Dus voor een eerste introductie in de kleurenleer zijn deze webinars en trainingen uitermate geschikt.

Maar voor het opleiden van coloristen, laboranten, productiemedewerkers, medewerkers technical marketing en specialisten voor kunststoffen en andere materialen is er meer nodig. Dan gaat het ook om het gebruik van de juiste grondstoffen, waaronder pigmenten en kleurstoffen, en de bijkomende materiaaleigenschappen. Hoe maak je kleurrecepturen die stabiel, duurzaam en binnen de specificaties van de klant zijn geformuleerd, zonder dat de overige eigenschappen beïnvloed worden. Dan gaat het over de analyse zelf, want het maakt nogal wat uit of je pigmenten en kleurstoffen wilt analyseren of garens of kunststof onderdelen. En dan gaat het ook over het proces van kleur compounderen, spuitgieten of 3D printen.

Kleur is een eigenschap die veel meer is dan alleen de esthetische kant, het zegt ook iets over de kwaliteit van je processen (ontwikkeling, productie en analyse) en de grondstoffen. Om colorist te worden is er meer nodig dan een webinar van een halve dag; het vereist een gedegen opleidingsprogramma, toegesneden op de processen waarbinnen een colorist werkt. En dat kan gemakkelijk een 2-tal jaren duren en, uit eigen ervaring, je bent nooit uitgeleerd!

Dus neem deel aan de webinars van de goede producenten van spectrofotometers, maar realiseer je dat er nog veel méér te leren valt over dé bouwstenen van Kleur.
Neem vrijblijvend contact op of vraag offerte aan